De sluiting van de Spoedpost Oldenzaal kent meerdere redenen:
- Tekort aan personeel
Om de veiligheid en kwaliteit van zorg op de Spoedpost te waarborgen is aanwezigheid van voldoende en geschoold personeel noodzakelijk. Op de Spoedpost Oldenzaal is aanwezigheid van een triagist* essentieel, aangezien op deze locatie geen spoedeisende hulp van een ziekenhuis paraat is om hulp te verlenen bij bijvoorbeeld een plotseling hartfalen of een andere levensbedreigende situatie.
*Triagisten zijn speciaal opgeleide doktersassistenten of verpleegkundigen die op de spoedpost telefonisch de urgentie van de zorgvraag en bijbehorende vervolgactie bepalen.
Door het tekort aan triagisten, maar ook aan huisartsen in deze regio, kan Spoedzorg Huisartsen Twente (SHT) dit voor de Spoedpost Oldenzaal niet langer garanderen. De huidige triagisten draaien bij SHT structureel al meer uren dan waarvoor zij zijn aangenomen. Deze situatie is niet lang houdbaar. Door de Spoedpost in Oldenzaal te sluiten, kunnen we de werkdruk bij de huidige triagisten verminderen en kunnen we met bevlogen, goed geschoolde én voldoende triagisten het gehele verzorgingsgebied van SHT van veilige en kwalitatief goede spoedzorg voorzien.
- Wegvallen van een aanwezige verpleegkundige, ter ondersteuning van de huisarts
Medisch Spectrum Twente (MST) en Spoedzorg Huisartsen Twente (SHT) hebben sinds 2010 een 10-jarige samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Deze afspraak is indertijd gemaakt omdat MST de spoedeisende hulp (SEH) in Oldenzaal heeft gesloten. De Spoedpost heeft vanaf 2010 de opvang overgenomen van patiënten die op eigen initiatief binnenlopen die zich anders op de SEH zouden hebben gemeld.
MST heeft aangegeven dat zij de samenwerkingsovereenkomst niet in de huidige vorm kan verlengen. Dit betekent dat de verpleegkundige beschikbaar gesteld door MST niet meer vanaf 1 januari 2020 tijdens de openingsuren van de Spoedpost Oldenzaal ter beschikking staat ter ondersteuning van de huisarts. Verder heeft SHT ook niet de financiële mogelijkheden om in vervanging van de vertrekkende MST-verpleegkundige te voorzien.
- Tekort aan huisartsen
We hebben in de regio ook te maken met een tekort aan huisartsen.
Er is in de regio Twente een tekort aan huisartsen die een praktijk willen overnemen van een vertrekkend huisarts. In Twente zijn er al diverse vacatures die niet kunnen worden opgevuld. Als een huisarts een praktijk overneemt, is hij ook verplicht om de toegewezen diensten op de Spoedpost voor zijn praktijk te doen. Het aantal diensten (ongeveer 50 per jaar) dat een praktijkhoudende huisarts moet doen op de Spoedpost Oldenzaal is veel meer dan het landelijk gemiddelde. Dit komt omdat de Spoedpost Oldenzaal een kleine spoedpost is met relatief weinig huisartsen maar wel alle avond-, nacht- en weekenduren moeten worden ingevuld. Hierdoor is het moeilijker om huisartsen te vinden die een praktijk willen overnemen. Als een praktijk niet wordt opgevuld, dan worden de diensten van die praktijk verdeeld over de andere praktijkhoudende huisartsen die zijn aangesloten op de Spoedpost. Hierdoor krijgen zij nog meer diensten toegewezen.
Daarnaast is er een tekort aan waarnemend huisartsen die de diensten willen overnemen van de praktijkhoudende huisartsen. En ook overdag wordt het steeds moeilijker voor praktijkhoudende huisartsen om waarnemers te vinden die hen kunnen helpen in de praktijk.
Als de Spoedpost in Oldenzaal sluit, gaat het aantal diensten voor de huisartsen uit het verzorgingsgebied fors omlaag. Daardoor verwachten we dat het aantrekkelijker wordt voor een jonge huisarts om een praktijk over te nemen.